Falen van dieten ?

In 2002 heeft de World Health Organization obesitas ingedeeld bij de top 10 van risicofactoren voor sterfte, de toetreding tot roken. We zijn getuigen van de uitbraak, wereldwijd. De redenen hiervoor zijn meerdere, multifactoriële.

Waarom praten over risicofactoren of ziekte?

Obesitas kan verantwoordelijk zijn voor het ontstaan ​​van diabetes (type 2) zijn (sommige auteurs spreken van “diabesity”), hoge bloeddruk, verstoring van het metabolisme van bloedvetten, een stijging van urinezuur en andere bestanddelen van de “plurimetabolic syndrome” (of “syndroom X). Dit is waarschijnlijk het overtollige vet in de lever, het maken van een echte vergiftiging van het lichaam, en leidt tot het hormoon insuline resistentie, die de leiding.

Obesitas kan verantwoordelijk zijn voor het ontstaan ​​van diabetes (type 2) zijn (sommige auteurs spreken van “diabesity”), hoge bloeddruk …

Dit wordt weerspiegeld in het vaker voorkomen en eerder van myocardiaal infarct, cerebrovasculaire ongelukken en nierfalen.

Andere ziekten komen vaker voor bij zwaarlijvige, met inbegrip van berekeningen van de galblaas, sommige vormen van kanker, gewrichtsschade heupen en knieën.

Alle obesitas zijn ze gelijk?

Nee: obesitas “viscerale” (dwz het vet rond de buikorganen, ook wel centrale zwaarlijvigheid of android zwaarlijvigheid of “apple”) is de gevaarlijkste, in tegenstelling tot obesitas, “peer” feminoid, bij voorkeur bereiken van de dijen en billen van vrouwen.

Wat zijn de oorzaken van obesitas?

Ze zijn velen. Erfelijkheid komt vaker voor, maar zijn uitzonderlijke omstandigheden waar het is de overheersende factor: het is dan een kwestie van zeldzame ziekten die in de vroege kindertijd verschijnen, waarin de erfelijke obesitas n ‘ dat een facet van de ziekte.

Evenzo kan endocriene ziekten die gepaard gaan met een vorm van obesitas: de andere symptomen en laboratoriumtests om te helpen de diagnose.

Meestal, als de genetische bevordert obesitas, is het alleen als de omstandigheden gunstig zijn voor zijn expressie. Het is mogelijk dat dit gen in staat stelt te overleven tijdens de hongersnood periode sommige wetenschappers hebben de gewraakte genen genaamd “gen te overleven.”

In vergelijking met het verleden, het heden levensomstandigheden in het deel van de wereld waarin we leven wordt vooral gekenmerkt door twee feiten:

  1. Toegankelijkheid tot voedsel, vaak te vet en / of suiker
  2. de significante daling van de fysieke activiteit.

Maar dit zijn niet de enige factoren die betrokken zijn andere parameters die de algemene gedrag van elk individu, en dat alleen een onderzoek en een uitgebreide beoordeling kunnen markeren.

Kan de behandeling van obesitas?

Zeker: deze behandeling moet rekening worden gehouden met niet alleen overgewicht, maar juist deze parameters. Het is niet voldoende om een ​​”dieet” voorschrijven: De meeste van onze patiënten hebben verschillende geprobeerd, met teleurstellende resultaten op de lange termijn. Net zoals ze al hebben, de meeste van hen hebben geprobeerd ofwel “snake oil” aangeprezen door een misleidende reclame, of nam risico met “behandelingen” niet serieus wetenschappelijk gevalideerd ( herinneren hier het geval van “Chinese poeder” case managers nierfalen en urinewegen kanker).

Het is niet genoeg om op de weegschaal te zetten: de verdeling van vetweefsel moeten worden geëvalueerd, het gewicht moet worden gebaseerd op de grootte (body mass index). Een voedingsmiddel onderzoek moet worden gedaan, als basis voor therapeutische voorstellen. We zijn niet alleen informatie vinden over de voedselinname, maar ook andere belangrijke factoren, zoals de omstandigheden waarin zij zijn.

De behandeling is gebaseerd op een interdisciplinaire zorg: dit interdisciplinaire is de hoeksteen.

Te dien einde, ons team bestaat uit verschillende disciplines: voeding, interne geneeskunde / endocrinologie, psychologie, psychiatrie, gastro-enterologie, digestieve chirurgie, plastische chirurgie, fysiotherapie.

In eerste instantie zal de meest nauwkeurige evaluatie mogelijk de gezondheidstoestand en de parameters die verantwoordelijk zijn voor obesitas worden gerealiseerd. Raw verwerking voorstellen zullen worden voorgesteld. Als onvoldoende vooruitgang is geboekt, de ene of de andere medicijnen kunnen worden aangeboden in overeenstemming met “goede medische praktijk” in België en internationaal niveau is aangenomen. Voor sommige patiënten kan de plaatsing van een intragastrische ballon of keuze van bariatrische chirurgie moet rekening worden gehouden, altijd in overeenstemming met de “good practice”.

 

DR Maximilien KUTNOWSKI